Málo známý příběh českého průmyslu. Od skromných začátků k vedoucímu postavení na trhu

10.05.2024 16:50 | Komerční článek

Známý český výrobce specializovaných technologií pro letectví a vojenský průmysl, uherskohradišťská společnost MESIT, se v těchto dnech ohlíží za svou bohatou historií, která sahá až do 50. let 20. století. Na začátku května totiž oslavila úctyhodných 72 let od svého založení. Co začalo jako malá mechanická dílna, se postupem let proměnilo v globálně uznávaného lídra ve svém oboru.

Málo známý příběh českého průmyslu. Od skromných začátků k vedoucímu postavení na trhu
Foto: MESIT
Popisek: MESIT na jubilejním IDETu.

V roce 1951, kdy bylo rozhodnuto přesunout výrobu leteckých přístrojů z Prahy, se Uherské Hradiště stalo novým domovem pro MESIT. Zemědělské Slovácko poskytlo nejen strategickou polohu, ale i prostor pro budoucí rozvoj společnosti. První zaměstnanci, včetně skupiny nadšených učňů z Modřan, položili základy toho, co by se stalo jedním z nejúspěšnějších podniků v regionu.

Růst podniku pokračoval, a v roce 1957 MESIT začal vyrábět letecké přístroje na základě vlastního vývoje. Klíčovým produktem se stala radiostanice LUN 3521, známá jako Hradišťan. Do konce roku 1975 společnost vyprodukovala přibližně 380 typů přístrojů, přičemž většina z nich byla výsledkem vlastního vývoje a konstrukce.

Ne všechny dny byly pro MESIT slunečné. V roce 1984 došlo k jedné z největších průmyslových tragédií v Československu, kdy se zřítil strop výrobní haly a zabil 18 lidí. Tragédie vedla k demolici původní budovy a k výstavbě nové, u které byl vztyčen památník obětem.

V roce 1992, v důsledku celorepublikové ekonomické transformace, MESIT prošel reorganizací a stal se akciovou společností. Po rozpadu východních trhů se společnost rychle přeorientovala na západní a rozvojové trhy. V 90. letech společnost expandovala a zavedla nové technologie a marketingově orientované řízení.

Nejnovější kapitolu historie MESITu otevřelo spojení s českou společností OMNIPOL v roce 2018, což MESIT začlenilo do silné obchodní skupiny. Díky tomu získal přístup k novým trhům a posílil svou pozici na globálním trhu. Od roku 2022 společnost začala slučovat své firmy do divizí, což umožňuje poskytovat komplexní služby z jednoho místa.

Díky své schopnosti inovovat a přizpůsobovat se proměnlivým podmínkám na trhu, MESIT nadále zůstává na špici technologického pokroku a zůstává klíčovým hráčem v oblasti letectví a obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …